čtvrtek 20. listopadu 2014

Project Life - 3. díl - Fotografie a jak na ně

V minulém článku jsem psala o základních pomůckách, které potřebujete pro tvorbu Project Life. Ale jsou to především vaše fotografie, bez kterých by žádný Project Life nemohl existovat. V následujících odstavcích najdete informace, tipy a triky, ale také moje osobní zkušenosti, které se týkají zpracování fotografií do Project Life alba. Předně zdůrazňuji, že nejsem žádný fotograf-umělec ani počítačový mág, takže, co zvládnu já, zvládnete s přehledem i vy! Každopádně doufám, že načerpáte inspiraci a získané informace Vám budou při tvorbě Project Life k užitku.
Staňte se vášnivým fotografem
Nevytahujte fotoaparát pouze sporadicky na výlety a rodinné oslavy, ale foťte i maličkosti všedních dní. Jdete na kávu s kamarádkou? Skvěle, vyfoťte se s hrnkem voňavého latté. Můžete také zdokumentovat přípravu Vaše oblíbeného jídla nebo pravidelná posezení s přáteli. Díky fotoaparátu v mobilu dnes můžete fotit takřka cokoliv a kdekoliv, takže žádné výmluvy.

"Syslete" zážitky
Kromě fotografií nezapomeňte také schraňovat různé vstupenky, prospekty, mapičky, obrázky, účtenky apod. Skvěle dokreslují atmosféru daného okamžiku! Navíc můžou stránky krásně vyzdobit nebo vyplnit prázdná místa, pokud nemáte dostatek fotografického materiálu.

Zahrajte si na foto editora
Do kapsiček samozřejmě můžete vkládat fotografie bez úprav, tak jak jste je vyvolali. Ale mnohem zábavnější je tvořit z nich koláže a třeba i přidat nějaký ten popisek. Stránky v albu jsou pak pestřejší a brzy zjistíte, že díky kolážím se vám na stránku vejde i více fotografií. Pro tvorbu koláží můžete použít různé PC programy jako je Photoshop, Picasa nebo Zoner. Mně nejvíc vyhovuje online foto editor PicMonkey, který zvládne ovládat i taková počítačová "lama" jako já.

Nevybírejte pouze dokonalé snímky
Nezatracujte fotky, které se úplně tak nepovedly - nikdy nevíte, kdy se Vám budou do kompozice hodit, a uvidíte, že to budou právě rozmazané momentky, které Vám budou nakonec nejmilejší.

Najděte si blízkou drogerii
Pokud doma nemáte kvalitní tiskárnu na fotografie, pak Vás budou čekat pravidelné cesty do nejbližší drogerie nebo foto obchodu. Mně se nejvíce osvědčilo vyvolávat fotografie u samoobslužných mašinek v drogerii. Chodím pravidelně cca jednou za 14 dní, je to rychlé a já tak můžu pravidelně doplňovat album. Pokud nashromáždíte více fotografií, pak je asi výhodnější poslat si je na vyvolání do specializovaných fotolabů. No, a pokud se Vám nechce nikam chodit a rozhodnete se zainvestovat do vlastní tiskárny, nejpopulárnější a zřejmě i nejvhodnější tiskárnou pro tyto účely je Canon Selphy.

Volte bezpečné okraje
U samoobslužných tiskáren v drogeriích dávejte pozor, protože často ořezávají fotky. Proto s tím počítejte anebo si v nějakém z výše uvedených foto editorů vytvořte "bezpečné" okraje. Zkontrolujte si i vhodné odsazení textu, pokud ho na fotky vkládáte v počítači. Určitě se Vám několikrát povede (stejně jako mně), že budete odcházet s fotkou, na které je uříznutá půlka hlavy, nebo chybí půlka písmenek. Ale nevzdávejte to - časem získáte praxi a nad technikou vyhrajete.

Stříhejte a řežte
Pokud se vám vyvolané fotografie nevejdou do kapsiček, nebojte se použít nůžky nebo řezačku a upravit je. Můžete například fotografii rozříznout napůl a vyplnit jí dvě malé kapsičky. Jste-li majitelem Big Shotu, můžete z fotografií vykrajovat různé tvary jako kolečka, srdíčka apod. Máte-li opačný problém a máte fotografie vytištěné v menší velikosti než je kapsička, pak si vyberte kartičku vhodné velikosti a fotku na ni nalepte. Volné místo pak můžete dozdobit nějakou ozdůbkou, samolepkou nebo razítkem.

Zapisujte a popisujte
Protože málokdo stíhá Project Life tvořit aktuálně, je dobré si události zaznamenávat do diáře nebo zvláštního sešítku. Tak si i po čase vzpomenete na detaily, kterými pak můžete doplnit vaše fotografie. K popiskům můžete použít gelová pera nebo fixky. Anebo - pokud se vám nelíbí vaše písmo - můžete popisky na kartičky tisknout. Tisk je časově i technicky náročnější, především pokud se rozhodnete tisknout na různě zdobené PL kartičky. Je proto docela dobrý nápad vytvořit si v počítači šablony se standardním rozměrem kartiček, u kterého pak podle potřeby měníte okraje, tak aby se vám na ně text vešel tak, jak má. Nápisy můžete vytvářet také pomocí razítek nebo samolepících abeced. Anebo zkombinovat všechno najednou.

Nebojte se zdobit
Knoflíčky, kamínky, papírové a dřevěné výseky, samolepky, svorky, washi pásky - tyhle všechny ozdůbky udělají z obyčejného alba ten pravý Project Life. Opět je to ale na vás - někdo má radši čistý styl a někdo naopak miluje stránky ozdobené do posledního centimetru. A někdo to střídá podle nálady, fantazii se při tvorbě Project Life meze nekladou.

Více o kouzlení jménem Project Life se můžete dozvědět v dalších článcích:

Žádné komentáře:

Okomentovat